Choose your battles
Als kind werd ik helemaal opgedoft als de schoolfotograaf kwam. Mijn moeder deed iets met mijn haren (wat ik op andere dagen nooit had) en ik droeg altijd iets nieuws. Ik had het toch al niet makkelijk op de lagere school en op zo’n dag voelde me helemaal niet prettig. Dat vroeg om actie…
Eigen keuze
Toen ik een jaar of 10 was heb ik de brief over de schoolfotograaf onderschept (dat kon toen nog, er was nog geen mail!) en heb op de dag zelf mijn bril afgezet en mijn haar gedaan zoals ik dat wilde. Ook had ik zelf mijn kleren uitgekozen. Ik voelde me heel stoer. Ik heb het geheim kunnen houden totdat de schoolfoto’s mee naar huis gingen…
Uit de praktijk
Afgelopen week had ik een gesprek met een moeder van een jongen die bij mij komt. Ze wil dat hij gel in zijn haren doet, ze legt zijn kleren klaar, hamert erop dat hij zijn tanden poetst. Soms doet hij het één en laat hij het ander achterwege. Moeder geeft aan dat er altijd strijd is ’s morgens en dat ze er moe van wordt.
Hij komt bij mij omdat hij zich op school boos voelt. Die boosheid is zo hevig, dat hij de ander pijn wil doen. Hij kan zich wel beheersen, maar met moeite en hij wil dat gevoel niet meer.
Voordat hij naar school gaat, heeft hij al boosheid gevoeld, is er al strijd geweest. Als je kijkt naar zijn flesje spa rood, zou dat ook mee kunnen spelen in zijn latere ontploffen op school.
Spa rood
Iedereen heeft zijn eigen flesje spa rood. Gedurende de dag wordt daaraan geschud. Dat kan doordat iemand iets zegt of doet wat niet fijn voelt.
Iemand zegt op school iets over je kleding, je hebt je werk niet op tijd af en je juf is daar boos over, iemand piept voor bij de bakker, je krijgt geen voorrang op de rotonde en zo kan ik nog wel even doorgaan.
Iedere keer wordt er aan jouw flesje spa rood geschud. Tot er iets gebeurt en de dop eraf knalt. Dat hoeft niet eens iets groots te zijn, maar het is de welbekende druppel. Herken je dat?
Autonomie
Hoe ouder je kind wordt, hoe zelfstandiger. En dan heeft hij jouw hulp minder nodig. Sterker nog, hij gaat er tegenin als je hem adviezen geeft waarmee je hem wilt helpen. Grenzen opzoeken is nodig om uit te kunnen groeien tot een evenwichtige volwassene. Alleen is het voor jou als moeder niet fijn en je kunt je er behoorlijk moe en machteloos door voelen!
Je kunt je kind (en jezelf!) helpen door keuzes aan te bieden binnen een kader dat voor jou oké is. Bijvoorbeeld 2 setjes kleren klaarleggen waaruit je kind kan kiezen. De mogelijkheid om te kiezen voelt goed voor je kind. En voor jou is het fijn dat hij niet in een onmogelijke combinatie naar school gaat.
Vraag jezelf af wat je wilt bereiken met de controle die je wilt houden en waar je mogelijkheden ziet om die wat meer los te laten. Je vindt het misschien belangrijk dat je kunt laten zien dat je een goede moeder bent doordat je kind er verzorgd uitziet. Kan dat ook op een andere manier?
Zeker richting de pubertijd gaat je kind steeds meer zoeken naar zijn eigen ik. En hij zal ook vaker tegen zijn ouders ingaan. Vind je dit lastig of heb je iets anders waar je tegenaan loopt? Maak een afspraak voor een GRATIS Anders-kijkensessie.