Durf jij het aan?
Het is alweer een tijd geleden dat ik op social media een discussie las over de maakbaarheid van geluk. En dat ging dan vooral over mindfulness. Ik heb me er niet in gemengd, maar dacht wel: als dat je mening is, dan heb je niet begrepen wat mindfulness doet.
Je kunt groeien naar geluk
Zowel bij mindfulness als bij integratieve (kinder)therapie gaat het erom dat je je gelukkiger voelt MET ALLES wat jou jou maakt. Niet het geluk willen vinden door het negeren of wegdrukken van dat wat je ongelukkig maakt, maar het omarmen en accepteren dat het bij jou hoort. En als het af en toe de kop op steekt weet je dat het aandacht nodig heeft en dat je weer een stap kan zetten in jouw groei naar geluk.
Verantwoordelijkheid
Iedereen heeft zijn eigen problemen, voor de één zijn ze groter dan voor de ander. Als we even kijken naar jou als moeder, kun je voor jezelf problemen ervaren (in je relatie, op je werk, met je gezondheid), maar je kunt ook een probleem ervaren doordat je kind een probleem heeft. In het intakeformulier stel ik de vraag ‘Wat gunnen jullie jezelf?’ Als antwoord krijg ik daar heel vaak op ‘een gelukkig kind/dat mijn kind lekker in zijn vel zit/een zelfverzekerd kind’. Dat is geen antwoord op de vraag. Het lijkt nu of een gelukkig kind een voorwaarde is voor jouw geluk. Is dat echt zo? Je hebt vast ook wel fijne momenten ondanks dat het met je kind niet goed gaat. En als dat niet zo is, dan zul je er snel naar op zoek moeten gaan! Het is nogal een verantwoordelijkheid die je je kind oplegt: hij moet zorgen voor jouw geluk…
Samen groeien
Integratieve kindertherapie is niet alleen voor je kind. Oudercoaching is niet voor niets een belangrijk onderdeel van een traject. Het is fijn om tijdens een gesprek te merken dat ouders bij zichzelf zien hoe hun gedrag het probleem van hun kind in stand houdt. En daar hoef je je niet schuldig om te voelen. Het is mooi dat je daar nu achter komt, want dan kun je er nu iets aan doen! Je kind gaat sowieso groeien tijdens een behandeltraject. Dit kan sneller als de omgeving ook gaat veranderen. Dus dat jij als moeder ook jouw proces aangaat. Waardoor je mogelijk oude patronen en overtuigingen aanpakt en het anders gaat zien. Therapie is op een andere manier gaan kijken naar hetzelfde waardoor je op een andere manier doet dan daarvoor. Dit geldt voor jou EN voor je kind. Tijdens het traject kunnen jullie samen groeien. Ben jij er klaar voor en bereid om te kijken naar wat jij nodig hebt? Dan zie ik je graag!